Haaroliën is een erg populair onderwerp, en de meest van jullie hebben er al wel eens van gehoord. Meer en meer vrouwen van over de hele wereld besluiten om deze behandeling die je mooier maakt ook toe te gaan passen. Mensen die het al kennen, vereren het. Wat is haaroliën precies? Het is niets anders dan het aanbrengen van natuurlijke oliën, passend bij de haarporositeit en de conditie van de hoofdhuid. Zo’n beauty-ritueel helpt voornamelijk meiden met haar dat beschadigd is door styling met hittebronnen, of regelmatige kleurbehandelingen, en meiden die lijden aan overmatig haaruitval en dode punten.

Ook zijn oliën een geneesmiddel voor roos, huidirritaties en andere huidproblemen.

Wat moet je gebruiken voor haaroliën?

Besluiten welk middel je moet gebruiken voor haaroliën is geen gemakkelijke taak. De hoofdregel luidt dat oliën moeten passen bij je type haarporositeit. Wat betekent dit precies?

  • haar met lage porositeit moet worden behandeld met verzadigde oliën
  • voor haar met gemiddelde porositeit, werken meervoudig onverzadigde oliën het best
  • de meest aanbevolen oliën voor haar met hoge porositeit, zijn de meervoudig onverzadigde, en sommige enkelvoudig onverzadigde.

Kun jij de oliën onderscheiden en ze laten aansluiten bij een bepaalde haarporositeit? Besteed aandacht aan de samenstelling van essentiële vetzuren. Namelijk:

  • verzadigde oliën zijn degene die omega-3 en omega-6 vetzuren bevatten. Ze hebben een vaste vorm en creëren een beschermende laag op het haaroppervlak. Dit zijn: kokosolie, palmolie, shea boter, cacaoboter en mango.
  • enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevatten omega-3, -6 en -9 vetzuren in gelijke hoeveelheden. Deze producten zijn semi-doordringend. Mengsels van oliën zullen ook goed werken. Zulke producten zijn onder andere: macadamiaolie, jojoba olie, olijfolie, koolzaadolie, sesamolie, Castorolie en zoete amandelolie.
  • meervoudig onverzadigde vetzuren zijn gemaakt van grote deeltjes en worden goed opgenomen door het haar. Probeer de volgende samenstellingen: hennepzaadolie, druivenpitolie, zoete amandelolie, lijnzaadolie, zonnebloemolie, teunisbloemolie, maisolie, appelpitolie.

Hoe pas je de olie toe?

Er is een aantal zeer gemakkelijke methoden voor haaroliën: droog en nat. De eerste methode is gebaseerd op het aanbrengen van olie op je haar vóór de wasbeurt. Alles wat je hoeft te doen, is het te laten zitten voor ongeveer twee uur, voordat je het uitspoelt met een milde shampoo en het in model brengt zoals je normaal zou doen. De natte methode moet gedaan worden na de wasbeurt. Je laat de olie een tijd zitten, zodat het volledig opgenomen kan worden, en dan spoel je het uit na een paar uur. Als je de resultaten wilt verbeteren, moet je een plastic badmuts opzetten, met daarover een opgewarmde handdoek of een oude wintermuts. Op deze manier versnel je het proces waarin de actieve ingrediënten worden opgenomen, verbeter je de bloedcirculatie en zorg je voor een goede ontspanning. De sleutel tot succes bij het haaroliën, is om het regelmatig te doen. Herhaal e behandeling eens per week en je zult al snel verbluffende resultaten opmerken.

Hoe was je het haar na het haaroliën?

Er wordt gezegd dat de beste producten om de oliën uit te wassen, de shampoos zijn die geen SLS of SLES bevatten. Ze hebben milde ingrediënten, veroorzaken geen irritaties aan de hoofdhuid, en zorgen niet voor extreme uitdroging. De meeste worden aanbevolen voor haarzorg voor kinderen. Ze spoelen niet alleen de olie uit, maar ook laten ze de juiste hoeveelheid nutriënten achter voor een goede haarzorg en werking van de hoofdhuid. Gebruik geen sterke schoonmaakmiddelen. Deze producten kunnen allergische reacties veroorzaken, of een droge huid en beschadigd haar.

Perfecte haaroliebehandeling

Als je wilt dat je haaroliebehandeling de beste resultaten oplevert, moet je één heel belangrijke regel onthouden. Hoewel je haar tot een bepaalt type porositeit behoort, is toch elke olie verschillend. Daarom moet je bij het uitzoeken van een olie onthouden om:

  • de haarolie aan te sluiten bij je haartype
  • besluiten hoe lang je de olie wilt laten zitten in
  • vaststellen hoeveel olie je moet gebruiken
  • een methode vinden die past bij jouw benodigdheden

Als het je lukt om al deze bovengenoemde condities te behalen, zal een haaroliebehandeling zeker leiden tot verbluffende resultaten.