Is je haar beschadigd, droog en dof? Misschien verliest het volume of wordt het kort na het wassen alweer vettig? Als je last hebt van soortgelijke problemen en geen idee hebt hoe je hier vanaf komt, is het tijd om je haarporositeit te bepalen. Op deze manier zal je geschikte haaroliën kunnen uitzoeken en beginnen met een goede behandeling.
Waarom zou je wachten? Begin nu meteen!
Weet je wat haarporositeit inhoudt?
Haarporositeit wordt bepaald door de haarschubben. Dit is afhankelijk van de positie van deze schubben op de haren. De laag cuticla kan hecht, of juist losjes zijn. De porositeit is ook gerelateerd aan de mogelijkheid om water op te nemen en vast te houden in het haar. Dit is verbonden aan de algemene conditie en het uiterlijk van je haar. Er zijn drie verschillende typen porositeit: laag, gemiddeld en hoog.
HAAR MET LAGE POROSITEIT
Dit haartype wordt over het algemeen gezien als gezond, met een goed uiterlijk. De laag cuticula is erg hecht, met overlappende schubben. Hierdoor is het haar niet gemakkelijk te verzorgen en in model te brengen. Actieve ingrediënten, water en haarverf kunnen nauwelijks doordringen tot in het haar. Aan de andere kant is haar met een lage porositeit goed bestand tegen schade en is het niet statisch of kroezig, maar juist zacht en glanzend.
HAAR MET HOGE POROSITEIT
In dit geval is het haar meestal beschadigd, extreem droog en dof. De strengen hebben gaten en openingen in de cuticula. Het gevolg is dat de lokken snel water opnemen en snel uitdrogen. Actieve ingrediënten kunnen goed doordringen tot in het haar, net als allerlei onzuivere stoffen. Dit haartype is gemakkelijk te drogen en in model te brengen. Houd echter in gedachten dat styling met hittebronnen de conditie van het haar erg verslechtert.
HAAR MET GEMIDDELDE POROSITEIT
De eigenschappen van haar met hoge en lage porositeit, vormen samen het type gemiddelde porositeit. De wortels kunnen glad en glanzend zijn, terwijl de punten juist droog en dof zijn. Haar met gemiddelde porositeit kan gemakkelijk beschadigd raken door regelmatige styling met hittebronnen of haarkleuren. De porositeit kan worden verlaagd om het haar er gezond en mooi uit te laten zien. Haar met gemiddelde porositeit is goed in model te brengen, het absorbeert actieve ingrediënten en het is gemakkelijk te verzorgen.
Hoe verzorg je poreus haar?
Als je wilt dat je haar er verbluffende uitziet, moet je zorgen dat je de juiste cosmetica koopt. Oliën zullen het geneesmiddel zijn voor al je problemen. Je kunt de volgende types olie onderscheiden: verzadigde, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde. Als het gaat om haar met een lage porositeit, zullen verzadigde oliën de beste keuze zijn. Voor haarzorg van gemiddelde porositeit haar, worden vooral enkelvoudig verzadigde oliën aanbevolen. Meervoudig onverzadigde oliën zullen perfect zijn voor haar met een hoge porositeit.
HAAR MET LAGE POROSITEIT
De zorg voor haar met een lage porositeit zal niet te veel moeite kosten. Alles wat je hoeft te doen, is het haar grondig reinigen en het beschermen van de invloed van schadelijke externe factoren (zoals uv-straling, zeezout, koude wind). Gebruik producten met een lichtgewicht formule en zonder comedogene ingrediënten. Vermijd siliconen en andere stoffen die een vettige laag op het huidoppervlak aanbrengen. Zorg er daarnaast voor dat je lokken niet te veel tegen je sjaal of winterjas aanwrijven. Voor het beste resultaat van je behandeling, kies je voor verzadigde oliën: kokos, palm, Shea boter of cacaoboter.
HAAR MET GEMIDDELDE POROSITEIT
De behandeling van zo’n haartype moet gebalanceerd worden uitgevoerd. Je kunt cosmetica van zwaardere en lichtere formules gebruiken. Misschien moet je bovenop je hoofd oliën voor lage porositeit gebruiken, en oliën voor hoge porositeit op de haarpunten (in dit geval kun je zijden en siliconen uitproberen). Voel je vrij om de volgende oliën een kans te geven: macadamia, sesam, zoete amandel, olijf, pinda en Arganolie.
HAAR MET HOGE POROSITEIT
Voor de zorg voor dit specifieke haartype, moet je haarmaskers en conditioners gebruiken die rijk zijn aan voedingsstoffen en actieve ingrediënten. Je kunt het best de producten gebruiken die snel en diep kunnen binnendringen tot in de haarstructuren, en die tegelijkertijd op het haaroppervlak een beschermende laag aanbrengen. Voor haar met hoge porositeit zijn de meest aanbevolen oliën: walnootolie, lijnzaadolie, sojaboonolie, pompoenpitolie, aardbeienpitolie, hennepolie, druivenpitolie en watermeloenpitolie.
Hoe bepaal je je haarporositeit?
Er is een zeer simpele methode om je haarporositeit te bepalen. Je maakt simpelweg een glas water met… een paar lokken haar. Leg ze in het water en wacht ongeveer 10 minuten. Intussen observeer je zorgvuldig wat er gebeurt met het haar. Als het na twee of drie minuten de bodem van het glas bereikt heeft, heeft je haar een hoge porositeit. Loken met een lage porositeit blijven langer dan vijf minuten aan de oppervlakte drijven. Voordat je besluit de test uit te voeren, moet je echter zorgen dat je haren schoon en vrij van stylingproducten zijn. Deze producten kunnen ervoor zorgen dat het water minder goed geabsorbeerd kan worden.
Gebalanceerde behandeling
Als je wilt dat je haar er gezond en mooi uitziet, moet je een balans behouden tussen verzachtende middelen, bevochtigingsmiddelen en eiwitten in de cosmetica.
Eiwit deeltjes kunnen in verschillende groottes voorkomen. De kleinere kunnen de openingen in het haar opvullen, terwijl de grotere de lokken bedekken met een beschermlaag. De meest populaire eiwitten zijn onder andere: zijde, elastine, keratine, melkeiwit, soja en tarwe. Deze stoffen zijn perfect in de zorg voor haar met een hoge porositeit. Ze garanderen zachtheid en glans, terwijl ze de elasticiteit van de lokken verbeteren. Als je haar met een lage porositeit behandelt met eiwitten, krijg je vaak kroezig en statisch haar.
Bevochtigingsmiddelen bieden hydraterende en hygroscopische eigenschappen. In deze groep deeltjes onderscheiden we: glycerol, hyaluronzuur, panthenol, aloë vera, honing, ureum. Als je van plan bent bevochtigingsmiddelen te gebruiken, moet je ze combineren met verzachtingsmiddelen. Sommige eiwitten hebben ook water-vasthoudende eigenschappen.
Verzachtende middelen vormen een beschermende laag op het haaroppervlak om waterverlies te voorkomen. Ze werken op een gelijksoortige manier als bevochtigingsmiddelen. Verder maken verzachtingsmiddelen het haar glad en glanzend, terwijl het gemakkelijker doorkambaar is. De middelen zijn onder andere: plantaardige oliën, wax, vetalcoholen, paraffine en siliconen.